JeugdKalender

Overzicht van hoe een jeugdwedstrijd eruit ziet + kalender SPVI deelnames

Winter-kalender (Cross/ Indoor)

Winterkalender Seizoen 2024-2025

DatumTypeLocatieInfo
06/10OefenOEFENCROSS FARWEST
10u
20/10CrossCrossCup Relays - Berlare

3/11CrossBONH - Bonheiden
11/11CrossRAM - Mechelen 
16/11
Oefen
OEFENCROSS CLUBKAMPIOENSCHAP
10u
17/11CrossBK Veldlopen - Hulshout
23/11CrossSPVI - SPARTA VILVOORDE
1/12CrossROBA - Wespelaar
22/12CrossGRIM - Grimbergen

05/01CrossPK - ACP - Gooik
19/01CrossSPBO - Sparta Bornem

02/02CrossACKO - Kortenberg

16/02CrossCrossCup Diest

16/03CrossVAC - Vilvoorde


Zomer-kalender (piste)

Hieronder de kalender van wedstrijden waar we zoveel mogelijk aan zullen deelnemen. Uiteraard ben je vrij om aan andere wedstrijden deel te nemen, maar in groep deelnemen is zoveel malen plezanter. Ter bescherming van uw kind raden wij ook ten sterkste af om uw kind te gaan overbelasten. Eén wedstrijddag per weekend volstaat of om het met de woorden van mijn grootmoeder te zeggen

OVERDAAD SCHAADT

Omdat we als trainer niet overal aanwezig kunnen zijn, hebben we met een kleurcode gewerkt. Voor de uitleg over de kleuren zie onderaan de tabel. 

DatumNaamWieClub





















































































Kleurcode:

RoodVERPLICHT = EIGEN MEETING
Groenwaar SPVI trainers aanwezig zullen zijn voor praktische vragen (opwarming mogelijk maar zie ook hieronder)
Geelwaar op basis van vorig jaar SPARTA mogelijks talrijk aanwezig zal zijn
Blauwandere mogelijkheden


Hoe ziet een wedstrijd voor de jeugd eruit ?

Voor een beschrijving hoe een wedstrijd voor de jeugd kijk je best op de website van de Vlaamse Atletiek liga (VAL). Hieronder een copy van vandaag ... maar kijk steeds eens of er geen nieuwere versie ter beschikking  is op de website van de VAL ...

In welke categorie loopt mijn kind?

Een atletiekseizoen loopt (letterlijk) van november tot oktober, we delen de categorieën in per geboortejaar. De leeftijd hieronder is de leeftijd die je behaalt in het jaar dat in januari start tijdens het atletiekseizoen.

Categorieën :

  • 6 jaar : eerstejaars kangoeroe (KAN1)
  • 7 jaar : tweedejaars kangoeroe (KAN2)
  • 8 jaar : eerstejaars benjamin (BEN1)
  • 9 jaar : tweedejaars benjamin (BEN2)
  • 10 jaar : eerstejaars pupil (PUP1)
  • 11 jaar : tweedejaars pupil (PUP2)
  • 12 jaar : eerstejaars miniem (MIN1)
  • 13 jaar : tweedejaars miniem (MIN2)

Wedstrijdvormen

In atletiek kan je het hele jaar rond lopen, werpen en springen, en liefst nog allemaal tegelijk! Hier vind je de verschillende types wedstrijden:

  • Zomer (april-oktober):
    • Piste wedstrijden (KAN-BEN): sinds april 2021 werden de wedstrijden voor onze allerjongste leden in een volledig nieuw jasje gestoken. We streven naar wedstrijden waarin de persoonlijke ontwikkeling van elk kind centraal staat en dat voor elk kind zowel leuk als uitdagend is. Omdat we het belangrijk vinden dat kinderen zich op alle vlakken ontwikkelt zijn de wedstrijdjes nu ook altijd in een meerkampvorm met lopen-werpen-springen dat elke keer aan bod komt. We sluiten de wedstrijd af met een fijne groepsdiscipline waarin plezier dan weer centraal staat maar elk kind toch ook voldoende uitdaging krijgt. Elk atleetje kan zijn wedstrijdresultaten bekijken in de spike app, waarvan elke ouder een eigen login krijgt. Indien problemen neem contact op via spike@atletiek.be
    • Pistewedstrijden (PUP-MIN): een atleet is een duivel-doet-al, bij de jeugd doen we dan ook meestal een kleine meerkamp met wedstrijdjes lopen, werpen en springen, hoewel je ook voor individuele proeven kan inschrijven.
  • Winter (november-maart):
    • Veldlopen (KAN-BEN-PUP-MIN): De hele winter door kunnen jouw kinderen zich samen met hun vrienden uitleven op de verschillende uitdagende omlopen door gras, modder en zand. Het is niet belangrijk of jouw kind nu eerst of laatst is, iedereen krijgt een mooie prijs en een heerlijke douche als beloning.
      Voor KAN-BEN worden de veldlopen gelopen met voorlopers en worden er geen uitslagen opgemaakt. We belonen elk kind gelijk met een sticker dat ze in hun (groei)paspoort kunnen kleven en de organisator voorziet normaal ook nog een medaille of andere naturaprijs voor elk kind.
    • Indoorwedstrijden (KAN-BEN-PUP-MIN): Sinds enkele jaren kan je 's winters ook in de zaal terecht voor de klassieke wedstrijden, altijd een leuke afwisseling! Voor kangoeroes en benjamins zal dit vanaf winter 2021-2022 dan ook onder de nieuwe vorm georganiseerd worden. Bij pupillen en miniemen blijft het klassieke recept behouden.
    • Jeugddag (KAN-BEN-PUP-MIN): dé supertoffe afsluiter van het winterseizoen! Een hele dag atletiekplezier, jouw kind doorloopt samen met drie vriendjes de verschillende atletiekwedstrijdjes en knotsgekke randactiviteiten.

Je kan alle wedstrijden terugvinden in onze kalender.

Hoe doe ik mee aan een wedstrijd?

Informeer je eerst bij je club naar de wedstrijden die zij in clubverband meedoen. Niet alleen kan je kind dan samen met zijn/haar vriend(inn)en van de club gaan maar meestal wordt er ook vervoer geregeld zodat jouw kind indien nodig kan meerijden.

Neem zeker volgende zaken mee naar je wedstrijd: 

  • Schrijf je vooraf in! Meestal zal je ook vooraf moeten betalen om te kunnen deelnemen.
  • Sportkledij aangepast aan de weersomstandigheden en eventuele reservekledij
  • Loopschoenen om op te warmen
  • Spikes (schoenen met pinnen) voor de wedstrijd (voor jeugdatleten zeker geen verplichting! en afgeraden bij KAN en BEN op de piste)
  • Het clubtruitje
  • Het officiële borstnummer
  • Minstens 3 veiligheidsspelden om het borstnummer te bevestigen op het truitje
  • Voldoende eten en drinken
  • Geld voor een hapje of drankje na de wedstrijd

Zorg dat je minstens 1u voor de start van de eerste wedstrijd aanwezig bent om je aan te melden en op te warmen. Sinds de zomer van 2020 werken onze clubs met voorinschrijvingen op atletiek.nu, heel vaak zal je ook al vooraf moeten betalen. Je kiest bij inschrijving dan ook aan welke disciplines je zal deelnemen (indoor en outdoor piste wedstrijden), bij een veldloop is er geen keuze.

Op de wedstrijden in clubverband zal een clubtrainer jouw kind een opwarming geven zodat hij/zij helemaal klaar is voor de start. Tijdens de wedstrijden kan je als ouder achter de omheining supporteren voor jouw kind. Wees altijd positief naar je kind toe, je kan niet meer verwachten dan dat ze hun best proberen te doen. Winnen of verliezen is op zich niet belangrijk, laat je kind zich vooral amuseren en geef ze een extra dikke knuffel als ze hun persoonlijk record breken.

Na de wedstrijd kan je kind nog best even uitlopen, dit zorgt ervoor dat zijn/haar spieren de dag erna minder stijf zullen zijn.



Wedstrijdopwarming + tips voor jeugd (zomer)

Omdat we als trainer niet op elke wedstrijd aanwezig kunnen zijn (sommigen onder ons zijn zelf ook nog wedstrijd-actief), ben ik even in de pen gedoken om een soort van opwarmingsprotocol neer te pennen voor onze jeugdige atleten (tot en met MIN, vanaf dan zullen ze zelf al wel een idee hebben wat ze hoeven te doen). Nogmaals één wedstrijddag per week volstaat voor onze jongeren …

KAN – BEN

Uiteraard ben je steeds tijdig op de wedstrijd aanwezig, zo heb je nog voldoende tijd om je bvb aan te melden, om naar de WC te gaan, …

Meestal is er voor deze “wedstrijden” steeds een gezamenlijke opwarming voorzien. Er is hier dus geen extra nood aan een opwarming. Zorg er wel voor dat je kind voldoende (best water) gedronken heeft voor de start van de wedstrijd. Dehydratatie leidt heel snel tot een verval in prestaties …

Nota1: het “boekje” met de stickers is sinds dit jaar vervangen door de “spike-app”. Gelieve deze op voorhand te downloaden op jullie smartphone. In deze app kunnen jullie dan de vooruitgang van jullie kind opvolgen.

Nota2: op de website van de atletiek bond kan je een mooie verzameling vinden van filmpjes over de verschillende disciplines (en ook hoe je de oefeningen correct uitvoert):

https://www.atletiek.be/jeugd/kids-aanbod/video-s-wedstrijdvorm-kangoeroes-benjamins 


PUP-MIN

Uiteraard geldt ook hier dat jullie best tijdig en voldoende gehydrateerd ter plaatse komen.

Een opwarming voor de PUP en MIN neemt ca. een 20-30 tal minuten in beslag

  • Je begint steeds met een 10-tal minuten RUSTIG lopen. Bedoeling hiervan is om je spieren langzaam te laten “wakker worden”. Dit is de beste manier om je spieren aan het werk te zetten. Een te snelle, te felle start is vaak een aanleiding tot blessures. Dus ga niet eerst je spurtjes doen en dan loslopen, maar omgekeerd.
  • Nadien doe je een 5tal minuten “looptechnische” oefeningen, zoals “skipping”, “hakbillen”, …
  • Nu kan je aan de wedstrijd technische voorbereiding beginnen (let op: afhankelijk van het aantal deelnemers kan dit toch wat tijd in beslag nemen)
  • Eventueel spikes aandoen (uiteraard niet voor kogel/discus)
  • Voorbeelden:
  • Armen losmaken voor de werpwedstrijden
  • Pasjes uitmeten voor de springnummers, aanloop afstellen zodat je goed op de balk uit komt
  • Explosieve sprintjes voor spurt + startblokken klaarzetten
  • Voor 1000m blokjes wedstrijdtempo: bvb rondje 20” rustig – 20” tempo

Nota3: neem je deel aan een meerkamp, dan hoef je waarschijnlijk niet telkens vanaf het begin opnieuw op te warmen. Vaak komen de nummers vrij vlot na mekaar zo. Uiteraard ga je van bvb kogel naar de 1000m, dan kan je best wel even wat loslopen (maar dan volstaat een minuut of vijf)


“GOUDEN” TIPS

Als trainer zijn we vaak beperkt in tijd, en dus kunnen we niet alle nummers oefenen tot in de details om jullie de laatste kneepjes van het vak te leren, daarom hieronder een poging om wat tips per discipline te geven die jullie bvb aan jullie kind kunnen meegeven. Dit is een aantal tips, zeker geen definitieve of volledige lijst:

Discipline
Hoog
  • Niet stoppen in de aanloop
  • Springen in midden van de laat
  • Afstoten met één voet (die het verst van de lat staat)
Horde
  • Niet stoppen voor afzet
  • Niet te hoog over de horde springen (probeer er net boven te gaan)
  • Probeer te versnellen tussen de hordes
Speer/Vortex
  • Verzorg je houding bij aanloop
  • Zorg voor worp “boven” je hoofd (niet naast je lichaam)
Kogel / Discus
  • Zorg voor zoveel mogelijk snelheid in je beweging/arm
  • Stoot/werp omhoog = betere curve
Ver
  • Snelle aanloop (alsof je spurt) zonder naar plank te kijken
  • Afzet naar boven (niet enkel voorwaarts)
Spurt
  • Na de versnelling – probeer de knie in te zetten
  • Loop rechtdoor !!
600/1000
  • Prijzen aan de meet – niet net na de start
  • Probeer de 2e helft te versnellen
JeugdKalender
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x