Belgisch Kampioenschap marathon Visé

Hieronder vind je een verslag van een fiere trainer Frans Mattens :

Sara Janssens start in de Maasmarathon 2014 te Visé

Een voorbereiding  met vele trainingskilometers…
De voornemens waren duidelijk, die magische grens van de 3u30’ eindelijk door te breken. Na talloze keren met deze eindtijd te hebben geflirt, moest het er eens van komen en met die gedachte startte Sara de Marathon.
Een week voor de start zag het er eigenlijk niet zo gunstig uit, de weersvoorspellingen waren alles behalve optimaal, veel regen met een windkracht tot 5 beaufort.
Maar de marathon was gepland en om 8u ‘s morgens waren we paraat om het startnummer af te halen en ons klaar te maken voor de start van het Belgische Kampioenschap Marathon.
Nog een uurtje en het was zover, de start werd gegeven en weg was Sara voor een tocht van 42.195 km. Na 2.5 km zag ik Sara voor het eerst passeren, vervolgens werd het nagelbijten tot km 12, vooraleer ik haar terug zag.
Vanaf dat punt waren begeleiders met de fiets (ik met de elektrische versie van het rijwiel deze keer, om te kunnen volgen
J) toegelaten en daar zag ik ze in de groep van 3u30’ mee in de kopgroep lopen.
Snel de fiets en batterij opgezet en tot bij haar gereden.
Meteen ging de duim omhoog, wat het duidelijke teken was dat alles goed ging. Toen al, was ik er van overtuigd dat alles goed ging uitdraaien, de tempomakers liepen  kilometers van 4’40”- 4’45” gedragen door de wind, richting Maastricht.
Daar aangekomen en het ½ marathonpunt gepasseerd had Sara er  genoeg van om samen met de tempomakers te lopen en ging ze er op haar eentje vandoor.
In haar ondertussen gekende stijl, liep ze van de één naar de andere loper die aan het vechten was tegen de sterkte van de hevige wind, Maar daar maakte Sara zich niet druk om. Km voor Km snelde ze de anderen voorbij. Het tempo zwakte niet af, wat een goed teken was om die 3u30’ te doorbreken. Op Km 30 hadden we 8’ voorsprong op dat schema, maar iemand die de Maasmarathon kent weet dat de  laatste 4 km steeds opwaarts verlopen, en in dit geval nog met veel wind pal op kop. Maar tot km 39 was alles nog picobello en kon het tempo worden bewaard. In de laatste km hebben we iets toegegeven, ook mede door een politie agent die onduidelijk was en daardoor de verkeerde weg aanduidde waardoor Sara stil stond en zich weer moest ingang zetten en dit op minder als 1 km van de aankomst streep. Iedereen weet die ooit een marathon liep, dat dan alles zwaar wordt en pijn doet. Maar dit was snel vergeten, eens je de eindtijd kon aflezen.
Zeker als er 3u23’ staat aangeduid op de klok, en je met deze tijd Vice Kampioen van België wordt in je leeftijd categorie.
Wat kunnen we dan nog meer zeggen dan: Dikke proficiat Sara .
Je bent een sterke vrouw met een ijzersterk karakter!
We zijn fier op jou.